Äggröra


Dagens frukost. Hade behövt en klick ketchup men ville inte slösa kolhydrater på det idag.

Kräftor och kantarell-helg!



I helgen fiskade jag och fyra fina tjejer till kräftor. Det blev en ganska mager skörd på 16 stackare. Men det blir iallafall tre kräftor var som vi ska äta upp vid ett senare tillfälle! Jag kokade dom i söndags och kände mig lite som en mass-mördare. Jag har ju ändå varit vegetarian i 5 år! Lite sitter väl kvar :)

Men om det var glest med kräftor i sjön fanns det desto mer kantareller i skogen!


Som blev suupergod middag igår.



Dagens tips!


På Bergsgatan 24 i stockholm ligger den bästa ostaffären i stan. Eller vad vet jag, men jag vågar nog dra till med att den iallafall är bäst på Kungsholmen. Vilket gör att den befinner sig på lagom promenadavstånd från min kyl!


Väl därinne kan man förutom ostar i långa banor även hitta charkchuterier, marmelader, kex, oliver, te, choklad och massor av andra delikatesser. Men det är alltså osten som är den stora grejen. Speciellt om man LCHF:ar ;) Idag släpade jag bla hem buffelmozarella, västerbotten och prima donna. Buffemozarellan blir perfekt tillsammans med parmaskinka, västerbottenosten blir nog en pajdegslös paj och primadonnan är super att äta som den är till ett glas rödtjut.

Stekt rödspätta med gröna och gula tillbehör!


Ibland tröttnar även en köttälskare som jag på biffar på längden och tvären. Då blir det oftast rödspätta som jag tycker brukar kännas överkomligt i pris för en vanlig trött onsdag (annars så är ju svärdfisk och tonfisk mina absoluta favvisar). Gårdagens middag blev suupergod och Eriks remouladsås blev pricken över iiet, den ville dock inte vara med på bild.

Jag har "syndat"!



Ute på kolonilotten har plommonen börjat mogna. Jag äääälskar svenska plommon. Det är nog den bästa frukten. Som går att få tag på i sverige iallafall! Så mer eller mindre spontant tryckte jag i mig två stycken, stående under trädet och jag ångrar ingenting.  Med en kolhydrathalt på ungefär 10% så är det väl inget jag planerar att fortsätta äta varje dag men nån gång ibland så går det säkert bra. Vågen pekade åt rätt håll imorse så jag tror faktiskt att kroppen är fine med det hela.


Sen drog jag upp lite grönsaker också! Morötterna, rödbetorna och en del av löken fick mina päron. Den gula zucchinin blir en del av middagen ikväll!

Sausage dinner



Efter taccogratäng till middag igår och lunch idag kunde jag bara inte med att äta det till middag idag igen. Så det blev en väldigt enkel middag med korv, stekt ägg och lite ångad broccoli med en smörklick.


Jag äter inte korv så ofta men den här som jag hittade på Lidl (var annars haha) var väldigt god - och den har bara 2 kolisar per korv och såklart hög kötthalt.

I brist på kantareller...



så är champinjonsås ett jättebra supergott substitut! Stek skivade champinjoner i smör tills det mesta av vätskan i dom kokat bort. Häll på 2-3 dl grädde i pannan, smula i en halv tärning svampbuljong och ett par matskedar soja, salta och peppra. Jag brukar krydda med rosmarin också, det passar bra ihop med svampen. Koka ihop det hela på medelvärme i 10-15 minuter så att grädden hinner tjockna till. Servera kan man göra med nästan vad som helst, grönsaker, fisk, kyckling eller kött. Jag brukar köra kycklingfile till och sen toppar jag det hela med riven  parmesan. Såå gott - testa!

Taccogratäng med guccamole och salsa



Ikväll gjorde jag en stor taccogratäng som säkert kommer att räcka till matlådor/micro-middagar hela veckan. Gud så skönt. Det finns säkert massor med varianter på taccogratäng men så här gör jag min:

Stek köttfärs och när den är genomstekt (men fortf fuktig) så tjoffar man i så mkt tacco-krydda man vill ha. Sen lägger man köttfärsen i en form, toppar med stekta champinjoner, brer över ett lager creme fraishe och toppar slutligen med en god ost, (västerbotten blev det idag). Sedan skjutsar man in alltihopa i ugnen tills osten smält och fått lite färg.


Ikväll blev tillbehören liite taccosås och så guccamole förstås (2 avocado, 2 dl creme fraishe, bizarrt mkt vitlök, pressad citron & salt och peppar.)

Kantarellsås - med valfria tillbehör!


Med 0,7 kolisar per 100gram  så är kantareller sjukt bra LCHF om man tillsätter fett i någon form!

Något av det godaste man kan äta måste vara kantareller. De hamnar iallafall i toppen på min lista. Jag jagar dom gärna i skogen men en trött fredagkväll känns ändå skogen avlägsen. Så då jagar jag dom på ica istället till det hutlösa priset 199kr kg. Men är man grymt sugen på kantarellsås så är man. "Because Im worth it" tänkte jag och betalade glatt. 

Kantarellsås/stuvning gör så här:
Stek kantarellerna i smör tills det mesta av vattnet kokat ur dom. Häll då på (visp)grädde, 2-3 dl beroende på hur mkt sås du vill göra och hur mkt kantareller du har i pannan. I med en msk soja för färg och lite salt smak, och sen salt och vitpeppar förstås. Man får smaka av så det blir bra! Låt sedan allt koka ihop i 10-15 minuter på svag värme så att grädden tjocknar till. Äter man inte LCHF kan man ju bara tjoffa i lite maizena-mjöl för att få såsen att tjockna men nu är ju inte det ett alternativ. Käka tillsammans med valfria tillbehör. Igår blev det biff och broccoli.

Dagens lunch


Dagens goda resturangköpta lunchlåda åts utomhus! Man får passa på när solen skiner. Det blev Wallenbergare (utan ströbröd - halleluja!) lite ärtor och lingon (utan socker!) och vitlkålssallad! Och så smält smör förstås. Väldigt LCHF-vänligt och ett klassiskt tillbehör till wallenbergare även om jag egentligen tycker det är godare med "vanlig" sås.

Hunger och lax och räkgryta


 
Igår kokade jag ihop en god lax och räkgryta med inspiration från det här receptet. Men kryddorna (curryn osv) bytte jag ut mot saffran och dill! Det blev liite kvar till en matlåda idag men inte alls tillräckligt. Vilket resulterade i att jag kom hem suuperhungrig och med ett blodsocker totalt i botten. Så nu har jag ätit både zucchinibåtar och brieost. Men det är ju vanligt att man blir tokhungrig den första tiden med LCHF. Jag vet att det går över men det är ändå frustrerande.


Lyx kan vara..


 att få skeda över hemmagjord rabarberkompott (rabarber, sukrin och vaniljstång) på morgonyougurten. Det svarta som skymtar i burken är förresten vaniljstången som jag låtit ligga kvar..och inget annat läskigt. Om nån nu trodde det. 

Zucchinibåtar med köttfärsröra och fetaostcreme


OMG, detta var så sjukt gott! Bilden gör det inte alls rättvisa ;)

Gör så här (på ett ungefär!)
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela så mkt zucchini du tror går åt på längden. Och om den är lång så går det ju bra att dela den på bredden också. Skär bort "kärnorna", det blir för blött om de sitter kvar. Ringla lite olivolja på zucchinin och sätt in den i ugnen tills den nästan är så mjuk man vill ha den när man ska äta (ca 20 min).Ta då ut den och fyll med "köttfärssås" (men den ska inte vara såsig!).

 I min köttfärsröra hade jag förutom den givna ingrediensen köttfärs, 1 gul lök, 1msk köttbuljong, 1 burk krossade tomater, 1 msk sambal olek, 1 burk champinjoner och ganska mycket timjan, oregano och vitlökspulver. Hyvla sedan över ett par ostskivor av valfri sort (jag tog västerbotten) och skjutsa in det hela i ugnen igen tills osten har smält.

Servera med fetaoströra (dvs  smulad fetaost och ngn mjölkprodukt, tex grekyougurt eller creme fraishe eller dyl, lite salt och rosmarin)


Fakirmiddag


Vi skulle ha ätit bönor till också. Odlade på kolonilotten och allt. Men de var fruktansvärt äckliga. Oätliga faktiskt.

Kvällens middag blev oxfile (tänka sig, på en måndag!) med icas hickorysås och hemmagjort parmesansmör. Det är lika enkelt som det är gott. Riv massor av parmesan på den finaste sidan av rivjärnet. Blanda med en klick smör till krämig konsistens, det ska smaka mycket parmesan. Et voila.

Bye bye kolisarna!

Med en semester som tog slut igår är det också slut på några veckor med massor av goda kolhydrater. Nu ska det bli ordning på torpet igen med LCHF-mat uppblandat med lite rotfrukter från kolonilotten (i rimliga mängder såklart ;))

Jag började dagen med ett stekt ägg och en finncrisp med ost och sedan en ceasarsallad från expresso house till lunch. Känner redan nu att jag inte kommer att stå mig till kvällen. Måste nog fetta till maten lite för att hålla mig mätt längre.


Ceasarsallad! Nästan alltid gott.

RSS 2.0