Inkokt lax med dillsås, sparris, räkor och citron


Jag dammade av gamla barndomsminnen genom att laga inkokt lax ikväll. Men detta är aboslut ingen omodern farmorsrätt utan en snabb, enkel och god grej att göra med lax!

Inkokt lax
4 personer
600 g laxfilé
Till inkokningslagen:
1 msk salt
1 liter vatten
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1/2 purjolök
dillstjälkar
3 msk vitvins vinäger

1. Lägg ett stort folieark i botten på ugnens långpanna. Låt halva foliearket hänga utanför formen. Lägg fisken med skinnsidan nedåt på folien. Tillsätt vatten, kryddor, lök och dill. Vik över folien som lock och ställ in allt i 200 graders ugn. Efter 20 minuter är fisken färdig.
2. Ta ut formen och lyft upp fisken med folie och allt. Vänd fisken så att skinnsidan kommer upp. Dra bort skinnet och putsa bort det bruna underhudsfettet. Täck fisken med fuktat smörpapper och låt den svalna.

Kall dillsås
4 personer
1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
1 dl gräddfil
1 dl hackad dill
1 msk ljus senap
salt och vitpeppar

1. Rör ihop alla ingredienserna till en god sås! Klart!


I receptet står det att det tar ca 20 minuter tills laxen är klar men min tog 35 minuter..man får ha lite koll!



Bara att röra ihop när laxen står i ugnen!




Sparris, ägg, räkor och sås är supergott till!

Helstekt kyckling i ugn


Gott, nyttigt och billigt ;)

Att steka en hel kyckling kanske känns lite besvärligt och omständigt men det är det egentligen inte alls. Jag använder mig av matplatsens recept som också tipsar om att laga den goda såsen till kycklingen, den som jag gjorde till sönddagssteken! Och jag bara hålla med henne, såsen är fantastisk även till kyckling!


Servera med mycket sås, liiite gele (om det ska bli LCHF) och valfria grönsaker! Njut ;)

Lammracks med rosmarin och vitlökssmör


Så gott! Iallafall om man gillar lammkött ;)

Igår kväll blev det ugnstekta lammracks med vitlökssmör till middag. Det är förvånansvärt enkelt att svänga ihop, man behöver bara en ugnstermometer för att få till den perfekta rosa färgen på lammet. Jag tog ut mitt lamm när innertemperaturen var 60 grader vilket var liiite väl rosa så nästa gång blir det nog runt 64 grader istället.


Förstek lammracksen i en het panna och krydda med salt, peppar och rosmarin! In med en termometer i köttet och skjutsa sedan in detta i ugnen på ca 150 grader. Under tiden lammracksen ligger i ugnen och gottar till sig så gör man vitlökssmöret...


..av 100 gram rumsvarmt smör, ca 4 vitlöksklyftor och några matskedar finhackad gräslök. Mixa ihop allt med en gaffel och rulla sedan in i plastfilm. Lägg i kylen så att det får stelna en stund!

Kylskåpsrensning!


Godare än vad det ser ut ;)

Ikväll blev det en fantastiskt god middag för att vara resultatet av en kylskåpsrensning! Det blev köttfärsbiffar i gräddig sås med färsk basilika, tomater, fetaost, kalvfond och liiite svartvinbärsgele. Påminner lite om Ullas latmansbiff fast detta vart nästan snäppet bättre! Men eftersom jag bara improviserade så blir det nog svårt att få till samma smak igen. Oh well, en portion räddade jag från den hungrige besten (Peter) och den blir fantastisk till lunch imorgon!

Söndagsstek!


Älskar min stektermometer, blir ju hur enkelt som helst att laga köttstycken med en sån!


Ikväll blev det klassisk söndagsstek (fransyska) till middag. Tillsammans med sås, grönsaker och liiite gele blir det fantastiskt gott! Speciellt mycket matlagning är ju egentligen inte heller involverad. Man bryner steken och tjoffar in en termometer, in i ugnen på 125-150 grader i ett par timmar tills steken är 68 grader. Sen får den vila i 10-15 minuter så att inte all köttsaft rinner ut.

Medan steken vilar så kokar man grönsaker och gör såsen! Såsen ja, den har jag snott från matplatsen och kan vara den godaste sås jag ätit! Eller iallafall som jag lagat själv ;) Om man inte är alltför generös med gelen i såsen och på tallriken så blir det riktigt riktigt bra LCHF!

Ingredienser:

3 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
1 hönsbuljongtärning (jag tog en halv då jag skulle servera såsen till kött och inte ville ha någon "kycklington"!)
1 msk kinesisk soja
1 msk svartvinbärsgelé
salt & vitpeppar

Blanda allt i en kastrull och koka upp. Låt puttra 5 min och smaka av med mer soja och gelé om så behövs.

 


Sååå gott! Jag var lite lat och serverade med grönsaker från frysen, det blir såklart ännu smarrigare med färska!


Sommartidens brunchtallrik!


Eftersom klockan redan var runt 11 när vi vaknade idag så var det lika bra att försöka få ihop någon sorts brunch! Det gick över förväntan eftersom ingredienserna till följande fanns i kylen:

Stekt ägg (vitan)
Tomat, mozarella basilika
Parmaskinka
Rökt skinka
Sparris med hyvlad parmesan
Chiliaioli

Gott var det och man blir riktigt mätt av allt protein!

Mera plockmat!


Igår kväll mumsade vi på vitlöksfrästa champinjoner, tomat mozarella och basilika, fetaost och vattenmelon, oliver, parmesanost...


och sist men inte minst parmalindad ugnsrostad sparris. Lite kött måste ju finnas på tallriken ;) Jättegoda att dippa i lite chiliaioli!


Det var riktigt bra tryck i champínjonerna, jag pressade ner ca 4 vitlöksklyftor! Stackars min lunchdate idag ;)


Kryddig kycklingfile med jordnötssmör och kokosmjölk


Bästa receptet i hela boken! Men jag förstår inte hur de får såsen att bli så röd som den är på bilden..min blir alltid beige- men god ;)

Detta är ett av mina absoluta favorit-recept när det gäller LCHF. Hittade det för ganska länge sen i en LCHF-kokbok och det är så gott att det hitills är det enda recept jag testat i den boken, jag fastnar liksom alltid på den sidan ;)

Äter man kolhydrater så tror jag att basmatiris är fantastiskt till. Jag brukar servera med ångad broccoli men idag fick även resten av guccamolen hänga med på tallriken.


Ingredienser 4-6 portioner:
4-6 kycklingfiléer i portionsstorlek
2,5 dl krämig kokosmjölk (gärna den sorten från blue dragon som finns på en liten tetraförpackning)
4 msk jordnötssmör
2 dl vispgrädde
1-2 tsk sambal oelek
saften av en lime
1 tsk salt
smör till stekning

Gör så här
Tillagas på spisen.
Skiva kycklingfiléerna tvärs över i slantar. Smält smör, gärna i en stekgryta och bryn filéerna försiktigt, men låt dem bli genomstekta. Låt vila i annan form. Sänk temperaturen. Slå på kokosmjölken och tillsätt sambal oelek, limesaft och salt. Vispa ihop smakerna. Låt puttra i fem minuter utan lock. Tillsätt jordnötssmör och grädde och sjud anrättningen tills såsen antar en krämig konsistens, 5-10 minuter. Färga eventuellt med några droppar soja eller valfri kryddsås. Lägg tillbaka kycklingen och värm.

Servera eventuellt med lite rostade nötter eller kokos på toppen och gärna krispig sallad till.




Guccamole med koriander, salladslök, chili och lime


Goooott!!!

Ingredienser
3 mogna avocados
1 kruka färsk koriander
2 salladslökar
Chili (spansk peppar) efter smak. Jag använde en halv chili men den var ganska liten.
Saften i 2 limefrukter
Salt o peppar om man vill

Gör så här:
Finhacka salladslök, chilifrukt och koriander. Använd även stjälkarna på koriandern eftersom mycket smak sitter i dom! Mosa avocadon grovt, det ska fortfarande finnas bitar kvar! Pressa limefrukterna i en skål och tjoffa sedan ner resen av ingredienserna och blanda. Et voila ;)

Efter att ha storstädat hela lägenheten så hade jag arbetat upp en rejält aptit till middagen. Redan under eftermiddagen hade jag börjat drömma om en riktigt god och fräsh guccamole med färsk koriander som är min favoritkrydda just nu, blev helt kär i den i Thailand. Sagt och gjort prommenerade jag iväg till affären för att shoppa på mig nödvändiga ingredienser. Väl inne på grönsaksavdelningen så fick jag en glad överraskning. Det visar sig nämligen att just det recept på gucca som jag tänkt använda finns tryckt på skyltar tillsammans med alla ingredienser man behöver samlade på ett ställe. Bara att plocka på sig allt på några sekunder, skönt, annars brukar man få springa runt som en skrållad råtta för att hitta allt!


Precis innan jag går loss med kniven...


Och fiiiiinhackar salladslöken...


Preeeessar limehalvor...


Ja, ni fattar, hacka, pressa, mosa och tillslut är allt färdigt att blandas ihop till en smetig röra!

Allra godast är nog detta till taccos eller i varje fall någon typ av texmexmat men det var inte alls fel till stekt kyckling med lite smält ost och kotlett-bacon heller.


2011-03-22 @ 21:38:26 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()



Hemmagjorda hamburgare med ost och bacon


Hela den härliga hamburgaren har försvunnit under smält ost. Inte så bildskönt men väldigt gott!

Hemmagjorda hamburgare brukar vara lite halvknepiga att få till tycker jag. Eller, det är ju hur enkelt som helst att platta till lite köttfärs och steka på men att få till smaken i burgaren, så att det smakar något utom salt och peppar, det är knepigare. Men jag har äntligen hittat en magisk ingrediens. Hickoryrök-essens. Endast gjort på riktig rök och vatten. Inte ett enda E-nummer - härliga tider, bara att exprementera loss alltså! Så här såg det ut på ett ungefär


600 gram nötfärs, en halv finhackad lättstekt rödlök och ett ägg blandas ihop till en "smet" för att sedan få en ordentlig skjuts av den här fantastiska ingrediensen..


En tesked var lagom till 600gram köttfärs..efter den lilla teskeden hade fått blanda sig med köttfärsen blev det en helt annan smet. Redan här bara visste jag att detta skulle bli fabulous!


Sedan formar man bara fyra "bollar" som man gör så jämna man kan..detta är inte min starkaste gren som ni ser på bilden. Men det ska ju synas att det är hemmagjort tycker jag! ;)


Sedan tjoff ner i en het panna med smält smör (olivolja är big nono här!). Platta till burgarna till önskad tjocklek med en vanlig stekspade. Stek sedan några minuter på varje sida på hög värme så att burgaren får fin färg. Eftersom jag gillar om burgaren är ganska tjock så tar det lite längre tid och man behöver sänka temperaturen om man inte gillar bränd mat.


När burgaren nästan är klar lägger man på en ostskiva, jag använde ementalerost som smakar lagom mycket men man tar helt enkelt en sort man gillar. Samtigt som den smälter på burgaren steker man en skiva kotlett-bacon (dvs bacon utan synlig fettrand). Sedan är det bara att lägga upp på en tallrik tillsammans med valfria tillbehör. Jag hade sallad, rödlök och klassisk hemburgardressing från felix (den där ljusrosa tuben, 5g kolhydrater/100g).

Om det blev gott? Ja, risken finns att jag kommer att tröttna på denna rätt. Det gäller att hålla sig i skinnet och inte överkonsumera!

Kolosalt katastrofalt kokosbröd!


Den misslyckade limpan innan den mötte sitt öde i papperskorgen..


Jag gillar att testa nya recept men tror nästan alltid att jag kan lägga till/ta bort eller ersätta någon ingrediens eller att jag kanske inte behöver göra precis som i receptet, att det funkar ändå. Och oftast går det ju bra men att "freestyla" när det gäller bakning kanske inte är det allra smartaste. Därför får jag helt klart skylla mig själv när det gäller detta katostrofalt misslyckade bröd som blev en "brödomelett" ;)

I recepet står det klart och tydligt att man ska använda kokosnötsmjöl fråN LCHF-butiken. "Äsh" tänker jag och tjoffar i kokosflingor som jag försökt mala sönder till mjöl i vår mixer. Det gick sådär får man väl säga. All kokos "flöt upp till ytan" och resten av brödet som består av ägg och smör bildade en slags "omelett" i botten. Se bilden nedan!

Men jag ger mig inte. Ska beställa kokosmjölet från LCHF-butiken och testa igen. För brödet ser ju faktiskt riktigt gott ut här



Godaste plockmaten!


Så här vackert såg det ut innan vi som hungriga bestar roffade åt oss av läckerheterna ;D

Igår middags-surfade jag hem till Sofia som bjöd på fantastiskt god plockmat. För att inte glömma så listar jag nedan vad det bjöds på:

Caprese (tomat, mozarella, basilika)
Ägghalvor med skagenröra
Rökt skinka
Salami
Rostbiff
Fetaost
Oliver
Honungsmelon
Kiwi
Passionsfrukt
Last but not least - gott rött vin!

Sen blev det en fräsh dessert med hallon och turkisk yougurt. Men den kom tyvärr inte med på bild.


Gottgottigottgott


Stekt rödspätta med remouladsås, broccoli och citron


Fin fiskmiddag!

Rödspätta med remouladsås är ju egentligen godast om fisken är panerad (med ströbröd) men det kan jag ju (fet)-glömma ;). Men det är väldigt gott ändå! Och det går snabbt att laga. Stek färska rödspättefileer i lite smör samtidigt som du ångkokar lite broccoli. Multi-taska genom att öppna en burk av Eriks fantastiska remouladsås (du vet han kocken som också gör andra burksåser)  och skära upp en citronklyfta. Lägg upp på tallriken och njut!

ICA gillar fett?!


Detta är ju främst en receptblogg men jag måste bara visa detta! Det verkar som ICA har hajjat att jag kör LCHF ;D Förutom den lilla knäckebrödsbiten på bilden...den är varken LCHF, GI eller något annat som har med min diet att göra. Jag brukade tro (förr) att hårt bröd på något sätt var nyttigare än mjukt men ack så jag bedrog mig. Det bryts ner minst lika snabbt som mjukt (dvs samma GI)

Men så gott det kan vara med en knäckemacka. Men då ska det vara bregott på (det är ju rabatt just nu!) och sen ett rejält lager kalles kaviar och kokt ägg på toppen. Men det får bli till midsommar eller så. Nu blir det andra bullar. Eller LCHF-limpa. Ska nog baka en i helgen.

Totalt bottenlös paj


Paj utan pajdeg är ju egentligen mer en omelett! Fast den smakar ändå nästan som en paj ;D

När jag gör denna rätt blir den nästan alltid lite ny för jag brukar oftast passa på att lägga i de ingredienser som just då finns hemma! Ett väldigt bra, snabbt och gott sätt att göra något av den där ostskalken, de sista skinkskivorna och de där grönsakerna som sjunger på sista versen osv...I paj-omeletten idag hamnade en stekt rödlök, ett paket stekt bacon, ett päron i bitar, ett paket smulad fetaost och sist men inte minst några deciliter riven stark ost.

Alla dessa ingredienser sprids ut i en vanlig pajform, sedan är det bara att blanda ihop själva äggstanningen som består av 5 ägg, 2 dl vispgrädde, 2 dl röd mjölk och salt och peppar. Detta skjutsas sedan in i ugnen (225 grader) i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg och ytan "stannat" och är genomgräddad! Servera pajen ljummen med en god sallad till. Jag gjorde en enkel variant med körsbärstomater, rödlök och vinägrett-dressing!



Ägg och ost-frulle


Standardfrukosten stekta ägg piggades idag upp med...


några skivor halloumiost...som jag mest äter på sommaren annars men det var gott även såhär i mars!

Lax och scampiburgare med avocado, chiliaioli och citron.


Snabbmat när den är som bäst! Alltså snabb, good och nyttig ;D

Jag kommer inte att skriva ut receptet på den här rätten. Jag har nämligen inte lagat maten själv. Eller jag har skurit upp avocado, öppnat en burk limeaioli och ordnat fram en citronklyfta. Lax och scampiburgaren är inhandlad på Melanders fisk i Hötorgshallen efter tips från god vän. Den stektes självklart i smör i några minuter på varje sida, sedan såg den klar ut och det var den också! Litet minus för burgarens relativt höga pris men man måste ju unna sig ibland. Och götta sig.

Min receptbok online!

I den här bloggen kommer jag att samla alla smarriga, nyttiga och härliga LCHF recept som jag lagar för att såsmåningom ha en "receptbank" att återkomma till när inspirationen tryter...och ibland slinker det nog in recept på saker med kolhydrater i också! Dom recepten lägger jag dock i en egen kategori!

Välkommen att använda dig av recepten, du som hittat hit!


RSS 2.0