Marinerad och Marinerat!



Som ni kanske förstår så är det fullt upp för mig den här första arbetsveckan men jag har inte glömt bloggen, dont worry ;) Däremot är jag en riktig tröttmössa på kvällarna eftersom huvudet är alldeles marinerat i nya intryck så jag ska alldeles strax krypa ner under täcket. Tänkte bara tipsa om en god marinad som jag hittade i skafferiet för några dagar sen! Hällde ner den över ett gäng kycklingfileer som fått marinera några dagar i kylen och gud så gott det blev att steka en file i ugnen (brynt runt om i stekpannan först!) och servera med bea och broccoli! Visst innehåller färdig marinad ofta lite socker och annat "skit" men jag tippar på att det nog är försummbart (iaf med denna sort efter att ha kollat innehållsförteckningen!) eftersom det mesta av marinaden stannar i påsen!

Imorgon är det fredag hörrni!! Och så så ska den engelske prinsen äntligen gifta sig! Härligt för en smygrojalist som mig ;D


Kvällens matlagning utgick!

Jag är slut som artist. Efter min första arbetsdag!!! Dock tror jag att det kommer att ta sig, jag måste bara få sova på natten och inte vara så nervös som man faktiskt är sin första dag på en ny arbetsplats. Lite mindre "vad sa hon/han att de hette nu igen" och "hur var det jag skulle sköta det där nu igen?" tankar så blir det nog riktigt bra tillslut.

På grund av detta har det inte lagats någon mat ikväll utan ätits rester. Det går ju bra det med, så länge det är goda rester! Jag bjuder därför på en bild från gårdagens  mycket smarriga middag; marinerad kycklingfile med sparris, sockerärtor och bea.



Nu ska jag stänga igen datorn och varva ner några minuter med hjälp av spikmatta och doftljus!



Biff a la Lindström


Köttfärsbiffar med rödbetor, broccoli och fetaostkräm, mums!

Biff a la Lindström kan väl räknas som klassisk svensk husmanskost tycker jag. Efter en snabb sökning på Google får jag veta att rätten uppfanns redan 1862 på hotel Witt i kalmar, där den serveras än idag. Förmodligen kommer den med tillbehör som potatis, gräddsås och kapris. Det är i alla fall de tillbehören som min mamma brukade servera till biffarna på den tiden de fortfarande åt kött! Klassiska tillbehör i all ära men ikväll blev det en lite enklare variant med fetaostkräm och broccoli. Supergott det också!

Eftersom jag från och med tisdag kommer att vara "löneslav" ;) så gjorde jag ikväll en riktigt stor laddning med biffar, perfekt att stoppa ner i lunchlådan eller värma när man kommer hem från jobbet och är hungrig som en varg.



Ingredienser - Biff a la lindström (ca 10 biffar)

1 kg köttfärs
2 st gula lökar
3 kokta finhackade rödbetor (inlagda i orginalreceptet)
4 ägg
salt och peppar
2 msk kapris om man vill, jag hade ingen hemma!

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser till färsen i en bunke. Krydda med salt och peppar.
2. Forma till 8 biffar och stek dem i lite smör så att de får lite färg på båda sidor. Stoppa sedan in biffarna i ugnen i ca 15 minuter (eller tills där genomstekta) i 175 grader.

Ägg o kaviarmackor



Såhär på påskafton är det ju nästan obligatoriskt att äta ägg i någon form. Jag valde kokt skivat ägg på LCHF-limpa med kalles kaviar på toppen. Kaviar är iof inte LCHF någon stans men i påsk struntar jag i det. Det blir inte så många gram kolisar heller om man räknar på det. Men visst vore det välkommet om Kalles kunde tillverka en sockerfri kaviar!

Sparrisfrossa!



Sparris är nog den godaste grönsak jag vet. Skulle jag bara få äta en grönsak i resten av mitt liv så skulle det bli sparris! Nu har den ju precis påbörjat sin högsäsong och eftersom den som tur är är en väldigt kolhydratsnål grönsak så kan jag "frossa" nästan varje dag ;D Herregud så god den är, kokt "aldente" med smör, salt och parmesan. En perfekt förrätt eller som tillbehör till lite vad som helst. Vit eller grön sparris spelar ingen större roll, jag är inte så kinkig där ;)

Glad påsk!


Klassiskt påskris med färglada fjädrar är nog det finaste påskpyntet, tycker iaf jag ;)


Eftersom det nu officiellt är påsk lyxade jag imorse till det med att montera ihop en skiva lchf-limpa med kokt ägg och skagenröra, lite dill och lime. Fantastiskt gott! Till det en hallonsmoothie baserad på turkisk yougurt. Slurp sa det, sen var den slut.




Jag handlar fet mat! (och grönsaker)


Bröd från carbzone, bregott, ägg, köttfärs, vit och grön sparris i massor...


Creme fraishe, 15% och 34%, lomanders bea, sugarsnaps, körsbärstomater, kycklingfile, broccoli, salladslök, och en liten mjölk att förgylla mitt te med! Det var väl allt tror jag ;)


Idag på Daglivs stod det en äldre dam bakom mig i kön. Hon blev nog väldigt fascinerad av mitt val av fullfeta mjölkprodukter (ok, en lättcremefraishe fick hänga med hem också!) för hon tittade på mig som om jag vore nån sorts UFO! Alltid lika kul när det händer tycker jag ;) "Vill damen ha lite fläsk med flottyrsås kanske?" ville jag fråga, lite på kul sådär! Men det gjorde jag inte. Jag packade ihop mina varor och bar hem dom istället. Så nu är hela kylskåpet fullt av god mat. Fet mat. Nyttig mat.


Ångkokta grönsaker med smör och parmesan


Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm ;)

På bilden har jag någon typ av grön böna (kommer aldrig ihåg vad dessa heter!) men det går lika bra med broccoli, blomkål eller min favorit sparris. Trixet är att låta en generös klick smör smälta över de varma grönsakerna (som inte får vara sönderkokta!)  och sedan riva över generöst med parmesanost. Det blir obeskrivligt gott!!! Ät som det är eller servera som tillbehör till annan mat!

Mozarella och parmaskinka med rostade pinjenötter


Mättande, gott och innebär i princip ingen matlagning alls! Eller jo, pinjenötterna rostas snabbt i en het panna. Sen lägger man upp allt på ett fat och ringlar en god olivolja över och saltar om man som jag är saltoman. Det hade varit en god smakbrytning med ett par soltorkade tomater till också så det blir det nog nästa gång!

Ostbricka hos "svärmor"


Brieost,  färsk getost rullad i aska, någon läskig mögelost (inget för mig!), brännvinsost och sen  liiite marmelad och oliver, kex och vindruvor om man vill lyxa till det. Och lite rödtjut till såklart. Sen är man i osthimlen ;)

Passionsfrukt!



Ibland blir jag galet sugen på något fruktigt och fräscht! Eftersom frukt är lika med godis (när det gäller påverkan på blodsockret) så är det ju inget som jag kan trycka i mig mängder av! Visst gör jag en dessert med äpplen ibland men jag försöker att hålla det till de tillfällen jag är galet sugen på dessert. Att hitta nån vettig frukt att äta bara som den är lite "när som helst" utan att den ger för mycket kolisar är svårare! Fast jag har hittat en bra lösning - passionsfrukt! Med 7,6 gram kolhydrater per 100 gram så innehåller den ju iof kolhydrater. Men - när jag vägde en hel passionfrukt så vägde den 45 gram. Och då gissar jag att skalet står för ca hälften av den vikten. Så summa summarum innehåller en normalstor passionsfrukt ca 1-1,5 kolhydrater! Som hittat ;) Gott är det ju också!


Champagnefrukost!


För att man man måste få fira ibland - även om man oftast äter LCHF! Halva flaskan blev min frukost idag, dekadent och väldgt härligt! Men imorgon är det ordning och reda på torpet igen ;)

Frukost för en nervös



2 stekta ägg, skinka och lite tomat. Helt ok smakmässigt men imorse kände jag inte vad det smakade alls. Var inte ett dugg hungrig, jag var för upptagen med att vara alldeles oproportioneligt nervös inför en intervju. Men jag lugnade ner mig betydligt när jag kom dit! Nu kurrar det såklart i magen igen, när nerverna inte spökar ;) Får gå och koka ihop något litet mellis!

Smulpaj med kanelkryddade äpplen


LCHF-smulpaj med kanelstekta äpplen! Så nära man kan komma "riktig" smulpaj tror jag!


Efter att ha fått hem mitt kokosmjöl som jag beställt från low carb shop så funderade jag på vad jag skulle kunna göra för kul med det! Då mjölet egentligen inte smakar kokos så tänkte jag att jag skulle testa att se hur det fungerade att göra en smuldeg med hjälp av det! Det gick över förväntan ;)

Ingredienser smuldeg (för en liten pajform ca 3 portioner.):
75 g smält smör
1,5 dl hasselnötsmjöl (det går nog bra att använda mandelmjöl också)
0,75 dl kokosmjöl (inte samma som malda kokosflingor så beställ detta från ex low carb food shop!)
0,5-0,75dl sukrin (gärna florsockervarianten)
Vaniljpulver om man vill
Evt kanel, särskilt om man har äpplen i botten!

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i det smälta smöret! Blanda ihop till en "deg". Smula degen över valfria bär/frukt. Jag använde 3 äpplen som jag smörstekt halvmjuka i kanel och lite sukrin. Men hallon/blåbär blir det nog nästa gång, bättre kolhydratinnehåll! Stoppa in i ugnen på ca 175 grader i ca 20 minuter. Smuldegen ska få fin färg men inte bli bränd! Servera med en gräddklick eller hemmagjord vaniljglass! Njut ;)


Hummersoppa på Farbror Blå

Idag blev det en liten roadtrip i en mycket lyxig bil...


Med mycket trevligt sällskap..


Till lunch kalasade jag på en supergod hummersoppa på Farbror Blå i Sigtuna. Solen sken in genom fönstret!


Och sen en god kopp te med tillhörande Mälar-utsikt!


Sen avslutade vi dagen med att inspektera vårt gods och ägorna runt omkring ;)

Härlig dag!

Capricciosa-Pizza!

Ikväll blev det pizza till middag. Men nej, jag sprang inte iväg till pizzerian utan var duktig och bakade min egen LCHF-godkända pizza ;)


Jag har sett alla möjliga LCHF-recept på bizzabotten, ett av dom som har fått bäst respoons på bloggar odyl. är baserat på blomkål! Men eftersom jag gärna hoppar över onödiga experiment när det inte behövs så beställde jag hem pizzamix från lowcarb-shop istället ;)


Lätt som en plätt var det, bara att mixa påsens innehåll med lite olja och vatten, låta jäsa en kvart och sedan trycka ut på en plåt. Vad det är i degen? Ja, mandelmjöl och vetegluten är de två första ingredienserna men totalt innehåller degen endast ca 6 kolhydrater och tro mig, efter en fjärdedels pizza är man MÄTT ;)


Att göra sin egen tomatsås blir supersmarr! En burk konserverade tomater (gärna körsbärstomater) mixas med massor av torkad oregano, vitlökspulver, salt och peppar. Klart! Dock behövdes bara ca hälften av såsen till pizzan så resten får åka ner i en köttfärsås eller så.


På med tomatsås och sedan osten (som på pizzerian ;)) och sen toppar man med vad man är sugen på. Den här gången blev det en klassisk capricciosa(kokt skinka och champinjoner!)


Grädda i 10-15 minuter tills kanterna är skönt knapriga. Ta ut, låt svalna lite och njut!

Varför Sukrin?

Även om jag försöker att äta så lite sötsaker som möjligt så finns det tillfällen (de inträffar ungefär varje helg! ;)) då jag vill unna mig en dessert eller något med lite sötma i. Då är sukrin räddaren i nöden. Det ger sötma utan att ge "sug" efter mer! I vissa saker kan det tyvärr få en lite "kall" bismak, tänk druvsocker, men oftast så försvinner den smaken in i alla andra smaker i rätten.

Jag köper mitt sukrin på Daglivs vid Fridhemsplan men det finns många sidor på nätet där man kan beställa det. Det finns även som en florsocker-variant vilket jag egentligen föredrar då "florsockret" lättare löser upp sig tillsammans med andra ingredienser.

Fakta om sukrin:

Sukrin är ett naturligt sötningsmedel som tillverkas ur vanligt druvsocker genom en jäsningsprocess, sk. fermentering. Det är ett likartat sätt som för tillverkning av till exempel för soja eller yoghurt. Efter jäsningen torkas, filtreras eller kristalliseras produkten till Sukrin.

 

Sukrin består till 100% av erytritol, som i naturen finns till exempel i vindruvor, meloner och svampar, och även i jästa livsmedel såsom vin, vissa ostar och i sojasås. Människan har nyttjat erytritol lika länge som hon lagt in livmedel via jäsning – alltså i tusentals år.

 

Sukrin är inte socker eller fruktsocker, eller t ex aspartam eller sucralos. Sukrin är ett helt nytt, unikt sötningsmedel. Sukrin är kalorifri som de konstgjorda sötningsmedlen, men en lika naturlig produkt som vanligt socker.

Framförallt höjer sukrin inte blodsockerhalten vilket är det viktigaste när man äter enligt LCHF.

Källa: Funktionell mat


Favoritmiddag..


Kycklingfile, jesses rödvinsås, bea och en ransonerad portion ärtor! Så gott att jag aldrig tröttnar ;)

Intervju med kostdoktorn



Väldigt bra intervju med Kostdoktorn på youtube!

Kolla in den här..


Kycklingfile med champinjonsås och parmesan


Ojojoj, detta är ungefär en miljon gånger godare än vad det ser ut på bilden! Kyckling+gräddig champinjonsås+riven parmesan=sant!


Ibland är det enkla det godaste! Det påståendet gäller iallafall stekt kycklingfile med champinjonsås och riven parmesan. Det går dessutom på ett kick.

Ingredienser champinjonsås 2-3 portioner:
300 gram champinjoner
2dl grädde
1 dl creme fraishe
1-2 msk soja (smaka av)
torkad eller färsk rosmarin
salt och peppar

Gör så här:
Stek de skivade champinjonerna i en stekpanna tills vattnet har kokat ur dom. Häll sedan på grädde, creme fraiche, och soja och låt koka ihop några minuter. Krydda sedan med rosmarin, salt och peppar efter tycke och smak! Stek sedan kycklingfile i en stekpanna (jag använde tvådelad kycklingfile som går snabbare att få genomstekt) och riv massvis med parmesan! Lägg upp det hela på tallrikar och njut!



Omelett med ost, skinka, purjolök & tomat


Ös på med fyllning, det är det som är meningen ;)


Tyvärr brukar den vara lite svår att vika ihop på ett snyggt sätt! Men det gör inte så mycket när man bara serverar sig själv ;)

Den här omeletten kan varieras i all oändlighet beroende på vad man gillar och vad man har hemma. Idag blev det purjolök, rökt skinka, tomat och riven prästost, en riktigt god kombo! Den mättar två hungriga personer men det går också jättebra att spara den ena halvan och sedan ha en frukost/brunch/lunch som bara är att ställa in i micron dagen efter!

Stekpanne-omelett som mättar 2 hungriga personer:
4 ägg
4 msk grädde
salt och peppar

Valfri fyllning, tex:
Skinka, bacon, tomat, lök, purjolök, champinjoner osv...både lök och champinjoner blir godare om man först steker dom!
Någon typ av ost i omeletten är nästan nödvändligt, jag tycker någon typ av fetaost eller någon vanlig sort som är lagrad smakar bäst!

Gör så här:
Vispa ihop ägg och grädde, salta o peppra. Stek de grönsaker som du vill ha i omeletten, lägg åt sidan på en tallrik. Slå sedan i omelettsmeten i en ren teflonpanna och stek den på medelhög värme (jag har värme 6 av 12) under lock tills den bara är liite lite krämig på ovansidan! Då strör du över osten skinka, grönsaker och viker sedan omeletten till en halvmåne och delar den i 2 bitar! Bon apetit! =)

Helstekt fläskfile med goda tillbehör!



Att skicka in en fläskfile i ugnen gör vi ganska ofta här hemma. Bryn den bara först runt om i smör, salta och peppra och stoppa sedan i stektermometern. Sen in i ugnen på 125 grader tills innertemperaturen är 65-70 grader. 65 grader ger ett lite rosa resultat och 70 är genomstekt. Låt vila 10-15 minuter så att all god köttsaft inte rinner ut på skärbrädan!

Jag brukar servera med mina favvotillbehör, bea, rödvinsås och liiite petit pois! Senast blev det parmalindad sparris också. Alltid grymt gott!



Krämig Pina Colada glass


Gillar man pina colada i drinkform så gillar man definitivt den här glassen! Passar egentligen perfekt att servera i martiniglas!

I fredags svängde jag ihop en dessert som jag länge varit sugen på att testa men inte haft ingredienserna till hemma. Receptet kommer från den brittiska matlagningsgudinnan Nigella och jag har såklart LCHF-modifierat det genom byta ut socker mot sukrin. Men eftersom sukrin har en lite "kall" smak passar den perfekt att använda till glass och jag tror nog att man skulle kunna lura vem som helst att detta är en vanlig väldigt krämig glass! Dock innehåller den en del kolhydrater, ca 5 per glasskula men det kan det vara värt någon gång ibland. Dessutom räcker det med en kula per person då glassen är mäktig.



Ingredienser - 4 portioner/kulor:
0,6 dl annanas-juice (färdigpressad från kartong, välj den med minst kolhydrater, Jag hittade en med 8kh/100ml
0,4 dl Malibu rom (eller annan kokos-nöts rom)
1 msk limeljuice
4 droppar kokos-essens (finns att köpa i tex hötorgshallen)
50 gram sukrin (florsocker-varianten)
2,5 dl vispgrädde eller mellangrädde

Gör så här:

Vispa ihop alla ingredienser utom grädden i en skål. När det är välblandat häller man i grädden och vispar med elvisp tlls dess att grädden är fast men inte för hårt vispad , den ska ha "lösa toppar". Smaka sedan av och tillsätt eventuellt mer kokosessens eller mer av rommen eller ljuicen om du inte är rädd för kolisarna. Sedan är det bara att hälla ner glasskrämen i en plastbehållare med lock (jag använde ett gammalt glasspaket, perfekt!) Låt stelna i kylen över natten och ta sedan fram i god tid innan den ska ätas så att den får bli lite mjuk och går att skopa till kulor!





LCHF-toast med ost, skinka, tomat, senap & majo


Varma mackor på LCHF-limpa - bästa bakismaten som man orkar göra själv en trött söndag tror jag...

Idag blev det varma mackor som någon slags brunch. För att det blev sent på partyt igår och det känns idag! Fast efter min macka så mår jag ungefär 100 gånger bättre! Kul också att plocka fram smörgåsgrillen. Det var ett tag sen den fick visa upp sig eftersom formfranska tyvärr inte är en del av denna kosthållning ;) (i wish!)


Fransk senap blir riktig gott i kombination med ost och skinka!



Mmmmmm...

Jordgubbsmoothie!


Jordgubbar är egentligen inte det bästa LCHF-valet med ca 8 kolhydrater/100 gram. Men köper man dom nu innan de hunnit bli så söta så funkar det helt ok att blanda ner några stycken i en smoothie. Det blir fantastiskt gott och mättar bra. Idag hade jag i mellanmjölk också vilket gör kolhydrathalten ännu högre. Men men, är man förkyld och snuvig så förtjänar man en riktigt god smoothie, kanske hjälper vitaminerna i jordgubbarna lite ;) Förutom jordgubbar och mjölk finns även creme fraishe(!), grädde och lite sukrin i glaset. Gott och fett, japp.

Sockerfri taccokrydda!


Jag som har svårt att ta beslut (speciellt de små!) köpte både den starka och den svaga kryddblandningen! Om inte annat kan man ju blanda de två och få en "medium" ;)


Om du som jag upptäckt att färdig tacco-krydda innehåller ca 50% kolhydrater och att druvsocker är den första ingediensen på innehållsförteckningen så är du väl också sugen på att hitta ett vettigt alternativ!? Man kan naturligtvis göra sin egen tacco-krydda men för latmaskar som mig är det verkligen sista utvägen! Så jag blev toppenglad när jag  igår (i hötorgshallen) hittade dessa kryddblandningar från Borgeby kryddgård. Ska bli spännande att testa! Ikväll blir det dock inga taccos så långt ögat når utan något helt annat. Om det nu blir någon mat, känns som om smaklökarna är på väg att ge upp (dumma förkylning!)


Härligt med lite vår inne...den verkar lysa med sin frånvaro ute idag!

Bröd som smakar bröd!


Min LCHF-favorit just nu!

Jag vet inte varför jag inte testat detta low carb-bröd tidigare. Har varit och klämt på det i affären flera gånger men det har aldrig fått följa med hem. Av någon konstig anledning har jag velat baka mitt eget bröd vilket hitills har gått sådär. Jag har ett brödrecept som blir helt okej men egentligen inte mer än ok...och detta köpebröd smakar faktiskt som riktigt bröd. Oj vad detta kommer att göra LCHF-livet lättare! Dock är det 2,7 kolhydrater per skiva så det är inget jag kan trycka i mig i mängder eller som jag ens kommer att äta varje dag. Men som omväxling till frukost eller så är det ju inga problem alls!


LCHF-godkänd rostis med smör och ost. Check!

RSS 2.0